ראשי המחלקה

הכירו את ראשי המחלקה:

ארנון עצמון

ארנון עצמון (52, נשוי ואב לחמישה)

ראש החוג הרב תחומי משנת 2022

בעל תואר ראשון בכלכלה ומחשבים מאוניברסיטת בר-אילן, ותואר שני ודוקטורט בתלמוד מאוניברסיטת בר אילן

פרט מפתיע עליך:

תחביב: בילדותי אהבתי מאד כדורגל והצטיינתי, זכיתי אפילו לשחק במדי אחת מקבוצות הילדים של הקבוצה המפוארת של מנצ'סטר יונייטד. כיום אני מגשים אהבה זו בצפייה, יחד עם ילדיי, בכדורגל אירופאי.

חוץ מזה אני חובב ספרות מתח בעיקר סקנדינבית.

מה רצית להיות בילדותך? האם יש לכך קשר לתחום המחקר שלך היום?

בילדותי, חשבתי אולי להיות שחקן כדורגל ולאחר מכן רופא ואיש הייטק, אבל במהלך לימודיי בישיבת ההסדר בהר-עציון התחברתי מאד ללימודים התורניים ואף השלמתי לימודי הסמכה לרבנות. כיום אני חוקר מדרשי אגדה קדומים, ולאחרונה יצא ספרי על מדרש חידתי בשם "פסיקתא דרב כהנא" שכמעט ואבד מארון הספרים היהודי.

שתף אותנו בחוויה מיוחדת או מצחיקה מהחיים הסטודנטיאליים או מהדרך האקדמית שלך:

לאחר שסיימתי תואר ראשון בכלכלה-מחשבים שמשתי מספר שנים כמורה ומחנך בתיכון ובמקביל למדתי תואר שני בתלמוד להרחבת אופקים. באחד מהסמינרים שהשתתפתי הגשתי פרזנטציה ולאחריה הוזמנתי לחדרו של המרצה, פרופסור תבורי, שדיבר איתי על המשך עשייה אקדמית בתחום, וזה מה ששינה את מסלול חיי.

מהו הספר האחרון שקראת? איזה ספר קראת יותר מפעם אחת? מהם שלושת הספרים שהם בבחינת חובת קריאה בתחום המחלקה שלך?

הספר האחרון – "החיים הם רק תקופה" של חנוך דאום, ספר מצחיק, שנון וחכם.

מהי המדינה הכי מפתיעה שהגעת אליה בזכות המחקר שלך, ובאיזה הקשר?

הקשר ההדוק ביותר שיצרתי הוא עם קבוצת חוקרים צעירים מהולנד (אמסטרדם ואוטרכט) שעשו עבודה השוואתית בין משלי ישו והנצרות הקדומה לבין משלים בספרות חז"ל.

אם לא היית באקדמיה, היית... איש הייטק.

מי מהוגי התחום או מהמורים שלך, ואולי דווקא מקרב הסטודנטים, נתן לך השראה מיוחדת, גרם לך לשנות את דעתך, עורר אותך למחשבה או לפעולה?

פרופסור יוסף תבורי (כאמור בסעיף 2).

טובה גנזל

ד"ר טובה גנזל (48, נשואה ואם לשבעה)

ראש תוכנית "כרמים" משנת 2020

תואר ראשון בתנ"ך ובפילוסופיה כללית, תואר שני בתנ"ך (יועצת הלכה),

ודוקטורט בתנ"ך כולם מאוניברסיטת בר-אילן

פרט מפתיע: הגעתי לפקולטה למדעי היהדות במטרה ללמוד שנה ולעבור הלאה ל"מקצוע פרקטי" וכמעט במקרה – נשארתי בתחום עד היום.

מה רצית להיות בילדותך? האם יש לכך קשר לתחום המחקר שלך היום?

חשבתי שאעסוק בניהול במגזר הציבורי, אין לכך קשר לתחום המחקר שלי.

שתפי אותנו בחוויה מיוחדת או מצחיקה מהחיים הסטודנטיאליים או מהדרך האקדמית שלך?

באמת, רציתי ללמוד במחלקה לתלמוד (נוסף על פילוסופיה כללית), אבל מכיוון שבעת ההגעה למחלקה המזכירה הסבירה לי שבלי רקע אוכל ללמוד "רק" במסלול תושבע"פ ולא אוכל ללמוד תלמוד, ויתרתי והלכתי לתנ"ך.

הספר האחרון שקראתי הוא ביוגרפיה (באנגלית) שכתב הרב עדין שטיינזלץ על הרבי מלובביץ בשם: My Rebbe. אני ממעטת לקרוא ספרי קריאה יותר מפעם אחת.

ספרי החובה בתחום המחלקה שלי הם:

ספרי התנ"ך, והם קצת יותר משלושה...

מהי המדינה הכי מפתיעה שהגעת אליה בזכות המחקר שלך, ובאיזה הקשר?

את הטיסה המשפחתית שלנו, לפני כשש שנים לשלושה שבועות בהודו, יזמתי, בין היתר, בשל הרצון העז שלי לראות מקדשים מתפקדים – ואת הפולחן שמתקיים שם. זו היתה נקודת מבט נוספת ומשמעותית להבנת נושאים מרכזיים שהמקרא עוסק בהם – והמחקר הנוכחי שלי על מקדשים קשור בהם.

אם לא היית באקדמיה, הייתי מנכל"ית בחברה במגזר הציבורי או מנהלת פרויקטים שיש להם ממשק חינוכי.

הבחירה שלי להישאר באקדמיה בסופו של דבר נבעה מתוך רצון להמשיך לעסוק ברוח וללמוד גם אחרי התארים הפורמליים ואחרי המסגרות הקיימות ללימוד לנשים. אכן, היו כמה נשים לאורך הדרך שהיוו מודל לכך, אך את ההשפעה המהותית ביותר אני מייחסת לשורשים היקיים שלי, שמקורם ברב הירש ובד"ר יצחק ברויאר, למסורת הלימוד המפוארת של לימוד שמשלבת השכלה כללית ואקדמית עם מדעי היהדות שהם הותירו אחריהם.

ציטוט שמאפיין אותך או שהולך אתך תמיד:

"בְּכָל דְּרָכֶיךָ דָעֵהוּ וְהוּא יְיַשֵּׁר אֹרְחֹתֶיךָ" (משלי ג, ו).